KOMUNITI PEMILIK BASIKAL KLASIK MALAYSIA


PENDAFTARAN SUKARELA DI SINI

PENDAFTARAN SUKARELA DI SINI

7 Komen (+add yours?)

  1. Ahli KSTKPB
    Aug 19, 2009 @ 12:23:03

    Tahniah,
    Buat Cikgu Ijass.Semoga komuniti ini dapat direalisasikan sehingga ke generasi yang akan datang.

    Terima Kasih.

  2. yan
    Aug 19, 2009 @ 14:48:29

    Cikgu Ijass,
    Basikal old skool tak boleh kira basikal klasik ke? hehe..gurau jer

  3. ijass
    Aug 19, 2009 @ 16:52:49

    Yan,

    Ini yang susah nak jawab, DBP belum lagi dapat cari makna istilah “basikal klasik/antik”. Kalau macam itu kita belasah ajalah.
    Kebiasaannya mereka rujuk kepada basikal “utility”, iaitu untuk kegunaan biasa. Ada basikal lumba (racing/roadbike) yang lama nampaknya pun klasik juga, begitu juga basikal Penny yg tayar depan besar dikayuh. Macam MTB kemunculannya baru lagi, kalau dah lamapun jadi klasik juga. Aduhai susahlah. apa-apapun dia tu namanya basikal juga. Yang dah tua jadi klasiklah…….macam-macamla . Ada pulak basikal Chooper, mereka kata klasik juga.
    Apa yang saya tengah fikir, kalau sudah “rare”(langkan) tidak dikeluarkan lagi jadi antik pula.
    Sudahlah …….pening nak fikir tentang benda tu. Mari kita kayuh puas-puas sebelum puasa, dah puasa nanti kayuh lepas solat Tarawikh. Jumpa lagi , apa cerita buka kolam tempohari……..banyak ke ikan macam abang dulu buka Empangan Merang….kot kolam baru nak buat???????.

  4. yan
    Aug 20, 2009 @ 18:07:22

    tulaa pasalnya..dia patut kena kategori basikal jenis apa yg klasik..samaada basikal tua klasik,mtb atau RB klasik..tapi yg penting barang lama yang masih boleh guna..

    cerita bukak kolam tunggu gambar nak download ni pasal diaorg ambik pakai camera SLR..saya tak balik masa tu..maybe esok saya masuk kan dalam blog atok

  5. pyan_rudge
    Aug 21, 2009 @ 23:40:17

    Tuan ijass,

    Terma klasik ini mudah sekiranya kita mengambil kereta dan motosikal klasik sebagai ukuran.

    Terma kenderaan [kereta/motosikal/basikal] klasik ialah sebarang kenderaan yang berumur 25 tahun keatas manakala vintaj pula ialah kenderaan yang dikeluarkan sebelum perang dunia kedua.

    Mungkin kita boleh mengklasifikasikan basikal klasik sebagai basikal2 yang dikeluarkan sehingga tahun 1980. Ia termasuk Basikal Roadster, Sports, Looped Frame, Chopper dsb. Sepeda seperti BSA Airbourne Paratrooper, Penny Farthing, Velocipede dikategorikan sebagai basikal khas.

    Namun, terma ini masih terbuka untuk perbincangan dan perdebatan.

    sekian.

    pyan_rudge

  6. ekin
    Sep 06, 2009 @ 15:49:13

    saya inginkan satu ruang di dalam blog ini mengenai komponen-komponen basikal supaya kami dapat mengenali basikal dengan lebih mendalam..

%d bloggers like this: