Acara Kayuhan Basikal Di Putrajaya


Sesuai dengan statusnya, Putrajaya merupakan sebuah bandar yang dirancang mirip kepada mesra alam. Melalui pengamatan penulis, laluan pejalan kaki dan berbasikal disediakan untuk kegunaan orang awam. Malangnya kemudahan yang tersedia khususnya laluan basikal jarang digunakan. Dalam masa yang sama, terdapat program berkala kayuhan basikal di adakan oleh individu tertentu.  Tanpa mengira jenis basikal atau waktu (siang atau malam) laluan atau jalanraya di sini amatlah sesuai untuk berkayuh kerana faktor geografinya.

Kali ini penulis ingin mewar-warkan (wara-wara ; p) beberapa acara Kayuhan Basikal  terbuka untuk awam tanpa mengira jenis basikal atau usia pengayuh.

 1. Kayuhan Putrajaya Night Riders (PNR). Setiap ISNIN, RABU dan JUMAAT bermula 9.00 mlm bermula di perkarangan Masjid Putrajaya. Jarak kayuhan 20km.
 2. Putrajaya Critical Mass (PCM). Setiap bulan , Jumaat minggu ketiga bermula 9.00 mlm di Presint 9. Jarak kayuhan 20km.
 3. Kayuhan Putrajaya Morning Ride (PMR). Setiap hari Sabtu dan Ahad bermula 7.30 pagi di Taman Warisan Pertanian, Precint 16

  Terdapat lagi acara kayuhan yang lain, malangnya penulis tiada maklumat yang lengkap. Untuk makluman semua, berkayuh basikal amatlah baik untuk kesihatan.

  2 Komen (+add yours?)

  1. MBA
   Jan 03, 2009 @ 15:06:13

   Putrajaya Morning Ride (PMR)
   Sabtu & Ahad
   Jam: 7.30am
   Tempat: Taman Warisan Pertanian, Precint 16

  2. ijass
   Jan 03, 2009 @ 17:01:01

   Terima kasih Sdr MBA di atas informasi yang diberikan. Telah dikemaskini untuk tatapan umum.

  %d bloggers like this: