Lencana Basikal


Lencana (badge), Plat nama (nameplate), Logo sesebuah basikal melekat-kekal di bahagian hadapan rangka (frame) basikal. Terdapat banyak jenama basikal yang dikeluarkan oleh pembuatnya di seluruh dunia samada dari Eropah, Amerika, Asia atau Australia. Rencana kali ini memaparkan koleksi lencana basikal yang menjadi tanda dagangan (trade mark) syarikat pengeluar basikal.

1. Basikal Eropah – England

Bel-Air

Bel-Air -Keluaran tahun 60an

Birmingham Special - Keluaran Tahun60an

Birmingham Special - Keluaran Tahun 60an

Blue Riband - Keluaran tahun 50an

Blue Riband - Keluaran tahun 50an

 

BSA - Keluaran Tahun 30an
                                             BSA – Keluaran Tahun 30an
BSA - Keluaran Tahun 60 an dan 70an

BSA - Keluaran Tahun 60 an dan 70an

Carlton - Keluaran

Carlton - Keluaran Tahun 30an

Carlton - Keluaran Tahun 50an

Carlton - Keluaran Tahun 50an

Claud Butler - Kaluaran Tahun 70an

Claud Butler - Kaluaran Tahun 70an

Dawes - Keluaran Tahun 70an

Dawes - Keluaran Tahun 70an

Dawes - Keluaran tahun

Dawes - Keluaran Tahun 30an

Dawes - Keluaran Tahun 50an

Dawes - Keluaran Tahun 50an

Dawes - Keluaran Tahun 60an

Dawes - Keluaran Tahun 60an

Double Flags

Double Flags

Falcon - Keluaran Tahun 70an

Falcon - Keluaran Tahun 70an

F.H.Grubb - Keluaran Tahun 50an

F.H.Grubb - Keluaran Tahun 50an

Hercules - Keluaran

Hercules - Keluaran

Hercules - Keluaran Tahun 70an

Hercules - Keluaran Tahun 70an

Hetchins - Keluaran Tahun 60an

Hetchins - Keluaran Tahun 60an

Hobbs Of Barbican - Keluaran Tahun 50an

Hobbs Of Barbican - Keluaran Tahun 50an

 

Humber

Humber

Moulton - Keluaran Tahun 60an

Moulton - Keluaran Tahun 60an

Paris - Keluaran Tahun 40an

Paris - Keluaran Tahun 40an

 

Philips - Keluaran Tahun 60an -70an

Philips - Keluaran Tahun 60an -70an

Raleigh - Keluaran tahun 1939

Raleigh - Keluaran tahun 1939

Untuk selanjutnya sila kliks  :  http://www.wsc-zeeland.nl/balhoofdplaatjes/index.php
About these ads

12 Komen (+add yours?)

  1. nizamkayuhje
    Sep 11, 2008 @ 11:32:05

    bagus jugak simpan lencana ni pasal mana tau nanti jumpa basikal plak tahniah

  2. ijass
    Sep 11, 2008 @ 21:22:46

    Salam nizamkayuhje,

    Saya pun baru sedar bahawa kat bumi kita banyak jenama basikal yang telah dibuat orang. Samada yang terkenal atau tidak. Kalau masih ingat basikal Seven Up, itupun jenama juga. Boleh kira antik juga kalau dah tua melebihi 50 tahun.

    Banyak lagi yang akan menyusul, bawa bertenang . Salam Berpuasa.

    Jumpa lagi.

  3. laexs
    Sep 18, 2008 @ 16:08:50

    Kalau bicara jenama basikal banyak sekali bro.tidak hanya ratusan tp ribuan…di Indon ada jenama sepeda DWI WARNA, Turangga itu buatan lokal…bahkan ada jenama Tjap Singa.

  4. bangsalgerektua
    Sep 19, 2008 @ 07:54:18

    Tahniah! info yang banyak membantu..

  5. palangmelayu
    Sep 21, 2008 @ 12:38:33

    Tahniah! Koleksi yang langka sekali… Salam dan Selamat menunaikan ibadah Ramadhan…

  6. mancai
    Nov 23, 2008 @ 04:50:35

    salam,
    terima kasih dengan info2..menarik sekali….saya juga pernah pakai besikal2 antik ni….tap dah tak derk sekarang teringin gak nak kumpul balik…

  7. ijass
    Nov 23, 2008 @ 15:18:24

    Boleh teruskan semula , saja seronok-seronok sambil riadah waktu petang. Hendak berjogging atau sukan lain sudah tak boleh kerana faktor usia, doktor nasihatkan kurangkan aktiviti lasak . Apabila berbasikal penyakit darah tinggi, jantung, kencing manis yang ada terkawal nampaknya……….Jumpa lagi

  8. adisohor
    Mac 19, 2009 @ 00:20:24

    betul tu..sayapun setiap petg berkayuh basikal tua keliling taman ..syok ooo…sambil ngurat anak dara org.hhahha

  9. ijass
    Mac 19, 2009 @ 20:39:26

    Kayuh tu biar betul-betul, sambil mengurat anak dara jangan lupa bawa isteri sekali senang prosesnya nanti. Yang paling penting berkayuh basikal tua adalah riadah sambil melestarikan warisan lama.

  10. adisohor
    Mac 27, 2009 @ 15:49:43

    camana nak insert pic kat tepi msg tuhhh…semalam saya baru dapat sebiji lagi basikal hercules…jenis yg bertina nyerr.sekrg dah ada sepasang la basikal lama…jantan ngan betina..dapat pun sebab bodek apek kedai yang tingal kat batu arang rawang…last2 nak jugak dia jual murah…tapi tak pasti gak jenama tu..plat logo dia dah dispray sampai tak namapak..lom service g..t la ada masa nak kasi kilat semua…kat basikal tu hampir 89% lagi ori rasanayee.

  11. ijass
    Mac 27, 2009 @ 20:35:30

    Foto itu adalah gambar yang kita masukkan sebagai avatar blog. Semasa kita create blog, pilihlah foto peribadi yang cantik untuk dijadikan avatar. Saiz foto itu mestilah kecil.
    Kalau ada kesempatan nak tengok basikal yg Sdr maksudkan. Jumpa lagi.

  12. adisohor
    Mac 28, 2009 @ 17:20:31

    bolehh jerkk..dan jagan lupa sedara sedari geng basikal tua..lamni tutup lampu sejam jerk..tanda sokongan kita semua..

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

%d bloggers like this: