Basikal BSA

Basikal BSA ini kepunyaan Encik Hairi daripada Melaka. Basikal ini asalnya dibawa masuk dari Amerika oleh sepupu Encik Hairi. 

bsa212

 

No.Tentera

No.Tentera

 

Tempat lampu

Tempat lampu

 

Rim Dunlop

Rim Dunlop

bsa6

bsa8

bsa9

bsa10bsa11

bsa122

bsa1

Sawah Padi Ride (SPR) at Tg Karang – Memanjangkan Undangan

Anjuran : Putrajaya Easy Riders (PERs)
Tarikh: 8.Mac. 2009 (Ahad)

Tempat Perjumpaan: Sekitar Homestay Sg Sireh, Tg. Karang

Sebarang perubahan program sila rujuk : http://putrajayaeasyriders.blogspot.com/

Sabtu (7.Mac.2009)

Check-in di Homestay Sg. Sireh (optional)

Tour Tg. karang/Kuala Selangor (optional)

Fireflies at Kuala Selangor (optional)

Sila uruskan sendiri,
Kampung Sungai Sirih Homestay:

Encik Abu Bakar Moin, Parit 1, Sg Sireh, Ban 4, 45500 Tanjung Karang, Phone: 03-3269 8004, Mobile: 019-346 7372

RM20.00/head: Bermalam sahaja

RM40.00/head: Bermalam + makan

RM60.00/head: Bermalam + makan + activity (bersawah, memancing dll)

Lain-lain, boleh arrange dengan this person.

Sunday (8th march 2009):

6.00am Convoy from KL : Meeting point R&R Sg Buloh (Restoran Jejantas, PLUS highway)

7.00am: Gather at Homestay Sg. Sireh Tg. karang

7.15am. Berkayuh-suggestion 40-50km, speed 15km/hr
11.30am. finish cycling/rest
12.00pm Lunch at Pan Timor restaurant (TBC)

—————————————————————————————-

Dipanjangkan jemputan kepada peminat basikal tua/antik/klasik sekitar Lembah Klang khususnya dan seluruh Malaysia, turut serta di aktiviti kayuhan di atas. Walaupun mereka berkayuh menggunakan basikal racing atau MTB…….basikal tua boleh bersaing. Saya sudah buktikan di Kayuhan Putrajaya Critical Mass yang lepas. Kelajuan purata basikal tua sewaktu santai di antara 15 km/jam hingga 25 km/jam. Jangan bimbang tertinggal di belakang………..kami semua akan tunggu sehingga di titik penamat.

……………………………………………………………………………………………….

Sedutan Komentar

aofuad said…

Saudara saudara,
We have more than a month to plan. Let’s make it happen.
Overnight stay is recommended.
We can watch the fireflies together.

December 17, 2008 5:36 PM

Blogger Taufik said…
Kalau ramai yang nak stay overnight, saya tolong boleh uruskan. Ada beberapa option lain penginapan seperti di fireflies resort(Terapung), Bkt belimbing, KS atau De Palma Inn, Kuala Selangor or Taman Alam Kuala Selangor.

December 17, 2008 6:47 PM

Blogger Alimuddin Shahid said…
Layanlah abg2 semua… dekat je dgn kampung saya – Sabak Bernam. Bila2 ready nak offroad frim ke, blh kita ride sekali…

December 17, 2008 9:09 PM

Blogger Taufik said…
Sdr Alimuddin, meh la join, best woo kayuh kat tepi sawah…

December 18, 2008 1:37 PM

Blogger Kopsia said…
Basikal tua boleh join tak, klau takboleh aku pegi kebunlah naik beskal.

December 21, 2008 6:32 PM

Blogger Taufik said…
Boleh, basikal apa puun boleh join. Jom kita kayuh sekali…

December 25, 2008 9:34 PM

Blogger CEMPAKA said…
Trima kasih, kalu gitu nak ajak member2 lain……..klau susah tempat nak stay….tido kat rumah kita kat Btg Berjuntai

December 25, 2008 9:57 PM

[Nota: Kopsia, Cempaka dan Ijass adalah orang yang sama]

Kalau berpandukan peta laluan, kawasan geografinya landai, tidak ada bukit-bukau atau gunung ganang. Sangat sesuai untuk kayuhan santai sambil menikmati keindahan jelapang padi dan suasana desa.

DATANGLAH RAMAI-RAMAI!

Peta Lokasi:

Kayuhan PCM #9

Berlangsung pada 19 Disember 2008 yang lalu. Ini merupakan kayuhan yang kedua kalinya, hanya saya seorang yang berkayuh menggunakan basikal tua. Nampaknya peminat yang lain belum tergerak hati. Sebelah petang Sdr Mykyocera beritahu tak dapat turut serta di saat-saat akhir kerana ada urusan penting. Saya, isteri dan dua orang anak perempuan bertolak dari rumah ke Puchong  untuk ambil anak lelaki pula. Malam itu turut sama berkayuh anak saudara tetapi dia gunakan basikal MTB. Selepas sembahyang maghrib, kamipun bertolak ke Putrajaya. Langit kelihatan gelap, menandakan hujan bakal turun. Sampai di Putrajaya hujan telah turun, isteri pesan takpayah kayuhlah “nanti demam”. Tutup cerita & bebelan isteri serta anak-anak, hantar mereka ke rumah kenalan di Precint 11, memang dah janji nak ziarah. Hujan semakin lebat walaupun dah jam 8.50 mlm. Nekadkan diri pergi ke lokasi, buat alasan kat isteri ada meeting dengan geng, kalau terus hujan patah balik. Di lokasi anak saudara dah tiba bersama isterinya begitu juga peserta lain ada yang pekena teh tarik kat kedai mamak, yang lain bersidai di kaki lima. Semuanya semacam berdoa hujan cepatlah berhenti.

Masing-masing tidak berganjak seincipun, akhirnya hujanpun mengalah. Kayuhan di mulakan jam 10.15 mlm. Gambar-gambar yang ada  diambil daripada rakan kayuhan (Malam tu tak bawa kamera).

191204jpg

pcm1912

191203jpg

Banyaknya Basikal

Sebahagian daripada video yang menunjukkan basikal masih merupakan kenderaan yang utama di negara maju.

Jika ini berlaku di Malaysia ……….bagaimana?

Pengumuman PCM (Kayuhan Putrajaya Critical Mass)

Date: 19 December 2008 (third Friday nite!)
Venue: Restoran Darussalam Presint 9 (Mamak Double Trouble)
Meeting time: 9.00 PM SHARPIE!
Ride time: 9.30 PM
Distance: About 20km
Ride speed: 15-25km/h

………………………………………………………………………………………..

Terbuka kepada semua peminat pelbagai jenis basikal. Awalnya saya tidak begitu pasti basikaltua diterima, kerana majoritinya mengayuh basikal moden yang canggih. Tetapi apabila Sdr Daoh Darko….mempelawa, saya datang pada 28/11/2008 ……..sangat menyeronokkan. Di sini saya menjemput peminat basikaltua bersama saya untuk berkayuh………malam itu saya “complete” berkayuh macam mereka …..santai sahaja. Jumpa di sana.

[Nota]

Tersangat digalakkan pakai helmet basikal (bukan motosikal) demi keselamatan…….takperlu yang mahal……kat Tesco ada jual, murah aja.

Hercules Batu Tiga

Basikal jenama Hercules ini dimiliki oleh En.Suhaimi, merupakan ahli Persatuan Basikal Klasik Bukit Kuching yang aktif sekitar tahun 90an. Kebanyakan ahli-ahli kelab ini sudah jumud, tetapi masih menyimpan basikal masing-masing dalam stor malahan atas loteng. Kunjungan penulis, baru-baru ini berkesempatan melihat tiga (3) buah basikal yang dimilikinya.

Pandangan daripada depan

Pandangan daripada depan

 

Emblem Hercules Batu Tiga

Emblem Hercules Batu Tiga

 

Pandangan daripada sisi kanan

Pandangan daripada sisi kanan

 

Hub 3 speed Hercules

Hub 3 speed Hercules

Kayuhan Putrajaya Critical Mass

Berlangsung  pada 28/11/2008 (Jumaat, 9.30malam) yang lalu, Kayuhan Putrajaya Critical Mass (PCM) di Precint 9. Program kayuhan ini di adakan pada minggu ketiga setiap bulan. Satu-satunya jenis basikal antik/klasik yang turut serta pada malam itu berjaya mencuri-pandang kalangan mereka yang mengayuh basikal “racing” dan MTB. Jarak kayuhan sejauh 20 km mengeliling Putra Jaya dapat dijangkau oleh kehebatan basikal tua dengan santai. Para pengayuh majoritinya kaum muda belia terpegun akhirnya walaupun pada awalnya mereka sinis mengatakan “alah basikal tua”. Trek yang berbukit dapat dilalui dengan mudah menggunakan hub SA 3 speed dengan lancar. Tiada langsung masalah mekanikal. Sepanjang perjalanan kalangan pengayuh rajin bertanya lebih lanjut tentang basikal tua.

Di masa akan datang, para peminat basikal antik di seluruh negara bolehlah bergabung untuk memeriahkan dan menampilkan bahan warisan dikhalayak ramai supaya generasi muda tidak ketinggalan untuk melestarikan bersama-sama. Kayuhan PCM bulan Disember nanti, diharapkan ada peminat basikal antik turut serta dengan saya.

pj280108

Semuanya telah sedia memulakan kayuhan

pj280136

Sempat juga memposing diri

pj280156

Berhenti sebentar di Dataran Masjid Putra

pj280169

Boleh tahan juga “unta tua” ni

pj280172

Menyesal aku jual basikal buruk kepunyaan ayah aku dulu

pj280178

Adik! basikal abang (uncle) tak ada “carrier” belakang

Ada cerita lagi PCM : 

Basikal Putih
Kooky Kash

Haitsan 

REDTONE 

Republic of Puchong

Projectrudy
Radicaliez

Don of All Mountain Bike Action

Matakiri
Man CIOCC

Rezdrake 

BASIKAL JENAMA LB

Basikal yang dipaparkan ini dari sumber pemiliknya berjenama LB. Tidak dapat dipastikan samada jenama basikal ini memang wujud ataupun ubahsuai daripada basikal lain. Emblem LB (singkatan Low Brothers) tersemat pada bahagian framenya, manakala hubnya jenama SA. 

Lagi

Basikal Terbang

Objek menarik perhatian sesiapa sahaja yang melalui jalan menuju perkampungan di Jeram. Asalnya basikal tersebut berfungsi baik semasa gemilangnya sekitar tahun 1990an. Perekanya merupakan peminat basikal antik yang tidak lagi aktif berkayuh. Beliau memiliki bengkel kimpalan, menjadikan arca basikal yang terletak di hadapan bengkelnya sebagai maskot.

Basikal Tendem sedia untuk terbang

Mana pemandu dan penumpang?

Selamat Hari Raya Aidil Fitri

Kipasnya mana?

Geng Basikal Johor Bahru

Seramai lima (5) orang jejaka tampan penuh bergaya dengan basikal antik jenama Raleigh di Taman Pulai Indah. Mereka nampaknya bergaya dengan pakaian kebangsaan tampak kesegakan bah panglima Tanjung Putri.

Petikan daripada keratan akhbar  JohorBuzz : JohorBuzz

Dengan izin kepada  Jassmine Shadiqe  

Disiarkan semula foto pelakon handalan yang bakal menggegarkan selatan tanahair demi melestarikan basikal antik. SYABAS.

Previous Older Entries

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

%d bloggers like this: